Utánanéztem a tein kontra koffein témának, mert igazán érdekelt már a dolog. Kiderült számomra, hogy valóban nincs a koffeintől különböző tein nevű vegyület a teában, hanem a tein névvel illetett vegyület gyakorlatilag nem más, mint a koffein. A hatása pedig azért más, mert a csersav -ami a teában előfordul jócskán- lassítja a koffein felszívódását.
Ez az oldal ilyen koffeinértékeket ír. Ez nem szentírás, de nagyjából jónak tűnnek, a legtöbb weblap hasonló értékeket írt, és a bizalmamat az is növeli, hogy az Oolonggal külön is foglalkoznak.
– egy hosszú kávé (2 deciliter) átlag 90-180 mg
– egy presszókávé (0,5 deciliter) 100 mg,
– egy csésze fekete tea 20-90 mg,
– egy csésze oolong tea 10-45 mg,
– egy csésze zöld tea 5-30 mg,
– egy pohár (2 deciliter) kóla 20-30 mg,
– egy szelet (körülbelül 45 g) tejcsoki 10-30 mg.
*
Más dolog, hogy találkoztam ma egy ismerős párral véletlenül a K udvarán és egyikük szerdán TDK-zik, még aznap utazik Düsseldorfba orvosműszer-kiállításra, vasárnap hazajön, aztán majd fél évre együtt kimennek Németországba. És tervbe van véve, hogy utána végleg is eltávoznak német vagy svéd területre. Meglepődtem.